Groep 5

donderdag 27 maart 2014

De boten in het water!

Beste ouders,

Zoals jullie weten zijn wij eind 2013 heel druk bezig geweest met het maken van boten van recyclebaar materiaal. Plastic flessen, oude boterbakjes, we konden het zo gek niet bedenken of het is verwerkt in de boten.
De opdracht was om je boot op zo'n manier te maken dat hij zou blijven drijven. De kinderen moesten hierbij nadenken over de maten van een boot, de manier van verwerken van het materiaal, het gewicht van de boot, de hoogte van de boot, etc.

De resultaten zijn heel gaaf geworden. Van hele kleine motorbootjes tot grote vrachtschepen.
Natuurlijk gingen we ook even testen of ze bleven drijven en..... JA! ze bleven ALLEMAAL drijven. Heel leuk om te zien.
We maakten een touwtje vast aan de boot en gooide de boot vervolgens in het water. Met het touwtje konden we de boten later weer terug trekken. We hadden daarbij ook nog eens prachtig weer! 20 Graden!
De reacties achteraf waren ook om te genieten:
- Geert bewaart zijn boot in zijn boomhut. Als hij daar dan speelt kan hij met de boot in het water spelen.
- Sophie wilde wel graag met haar bootje in bad spelen.

Natuurlijk heb ik ook wat foto's gemaakt, zie hieronder:










Groetjes, de juffen!


Nieuwe manier van AK-leren.

Na het vorige berichtje over de wijziging van het leren van de aardrijkskunde toetsen, hier een berichtje met 2 foto's hoe we dat nu daadwerkelijk doen. Op deze foto's kunt u goed zien dat de kinderen heel zorgvuldig bezig zijn te arceren welke stukjes tekst zij uit de gehele tekst belangrijk vinden om te leren voor de toets.

Dit is de voorafgaande stap richting het 'mindmappen' wat wij in één van de volgende lessen zullen gaan doen. Met het mindmappen activeren wij de andere hersenhelft, wat voor een aantal kinderen heel goed zal werken, voor anderen wat minder. Zo kunnen de kinderen straks kiezen of zij mindmappend gaan leren of dat zij het samenvattend gaan leren. We proberen op deze manier aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van de kinderen.

 Groetjes, de juffen.


dinsdag 18 maart 2014

wijziging toetsen van het vak aardrijkskunde

Omdat wij als leerkrachten merken dat het leren en toetsen van het vak aardrijkskunde niet helemaal loopt zoals wij dit graag zouden willen, hebben we hier een wijziging in aangebracht. De kinderen zijn gewend dat ze een aantal samenvattingen mee naar huis krijgen om te leren en dat ze daar twee weken later een toets over krijgen.  

We willen de manier van leren en toetsen nu op de volgende manier aanbieden:
Na het behandelen van twee hoofdstukken uit het aardrijkskundeboek, krijgen de kinderen van ons een samenvatting en een proeftoets. Deze lezen en maken de kinderen zelfstandig binnen de klas. Een aantal dagen later behandelen wij de samenvatting en de proeftoets met de kinderen. Ook spreken we de belangrijkste dingen van het hoofdstuk nog eens door. Na het bespreken van de proeftoets, gaat deze mee naar huis. De echte toets volgt in de week na de bespreking van de proeftoets. De datum waarop de toets wordt afgenomen, staat altijd bovenaan het toetsblad. 
Het volgen van de aardrijkskundelessen en het behandelen van de proeftoets op deze manier, moet voor de kinderen voldoende zijn om de aardrijkskundetoets te kunnen maken. Het is dan ook de bedoeling dat de kinderen de proeftoets thuis niet meer uitgebreid gaan leren. Nalezen en overhoren mag natuurlijk altijd. Ieder kind zal zelf weten wat hij/zij prettig vindt in de voorbereiding van een toets. 

Met het leren en toetsen op deze manier, willen wij voorkomen dat de kinderen overdonderd worden door het vele leerwerk en de vele toetsen. Wij hopen dat het voor de kinderen een prettige manier van werken is, waardoor ze zelfverzekerd aan een toets kunnen beginnen en zo mooie resultaten blijven en gaan behalen.

Groetjes van de juffen